
Medezeggenschapsraad
Ouders en teamleden hebben wettelijk inspraak in het beleid op school. Zij kunnen invloed uitoefenen op het beleid dat door bestuur en de directie wordt voorgesteld. De MR (medezeggenschapsraad) richt zich op schoolzaken, terwijl de GMR (gemeenschappelijke medezeggenschapsraad) zich richt op het bestuur (Amos).
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
Elke school heeft een MR waarin ouders en leerkrachten vertegenwoordigd zijn. Vanuit betrokken scholen en ouders zitten afgevaardigden in een gemeenschappelijke MR (GMR). In de GMR zitten zowel ouders als personeelsleden. De GMR heeft als taak het beoordelen van het beleid van Amos dat voor alle of voor een meerderheid van de scholen geldt.
De medezeggenschapsraad
Zaken op schoolniveau worden voorgelegd aan de Medezeggenschapsraad (MR). Ouders en leerkrachten kunnen in een medezeggenschapsraad meedenken over verschillende zaken. Samen met de directie wordt gekeken hoe het beleid van de school zo goed mogelijk kan worden ingezet. In de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) zijn de bijzondere bevoegdheden van de MR opgenomen. Er is geregeld wanneer een MR advies- of instemmingbevoegdheid heeft. Ook het schoolbestuur neemt niet ‘alleen’ beslissingen, maar luistert naar de argumenten die de MR naar voren brengt en houdt hier rekening mee in een uiteindelijk besluit over bepaalde zaken. Op onze school is ook een MR. Bij ons bestaat de MR uit twee ouders en twee leerkrachten (ouders: Liselot Ulijn en Roos Gerritsen, personeel: Michelle Louwris en Monique van der Roest).

Overleg en openheid
Een van de doelstellingen van de MR is het scheppen en in stand houden van een klimaat van openheid en onderling overleg. Naast de vergaderingen met de voltallige MR vinden er ook gesprekken plaats tussen de directie en de afzonderlijke MR leden. Ieder lid heeft zijn eigen aandachtsgebied. Op deze manier kan de MR in een vroegtijdig stadium geïnformeerd worden over zaken die spelen en kunnen we daar tijdig op inspelen. Ook bestaat er zo de mogelijkheid om wat langer van gedachten te wisselen over een bepaald onderwerp. Deze voorbesprekingen maken dat de vergaderingen met alle leden soepel en effectief verlopen.
Contactinformatie
De MR is niet bedoeld om problemen of klachten van individuele ouders of kinderen op te lossen. Die bespreekt u met de betreffende leerkracht of met de directie van de school. U kunt wel bij de MR terecht wanneer u zich zorgen maakt over meer structurele zaken die in de klas of op school spelen. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie hebben over de MR dan kunt u ons bereiken via onze mailbox: MR.Neptunus@amosonderwijs.nl
